مقايسهً تحولات مصر و تونس با انقلاب ايران و جنبش سبز: قسمت سوم
در قسمت پيشين اين نوشته، از پوپوليسم و راديکاليسم بمثابه دو تهديدي که بستر ظهور و غلبهً تندروهاي بويژه اسلامي را در منطقه فراهم مي کند ياد شده و گفته شد که تجربهً جنبش سبز در پي گيري مقاومت مدني بکار جنبش هاي جاري منطقه مي آيد. و در پايان قول داده شد که به تجربهً مدني ساختن اسلام سياسي در ترکيه در قسمت بعدي، يعني اين نوشته، بپردازم، ولي بعلت تحولات سرنوشت ساز مصر و تظاهرات ٢٥ بهمن جنبش سبز، پرداختن بدان را به فرصتي ديگر وامي گذارم. اين نوشته که در واقع قبل از تظاهرات ٢٥ بهمن جنبش سبزدر ايران نوشته شده، عمدتاً به تنظيم و تحليل اخبار لحظه به لحظهً واکنشهاي بعد از استعفاي حسني مبارک در بخش فارسي بي بي سي پرداخته است.
موجي که با خودسوزي جوان تونسي، محمد بوعزیزی، آغاز و سبب بالاگرفتن اعتراضات در تونس گرديد، نه تنها به فرار زین العابدین بن علی رئیس جمهور این کشور انجاميد، بلکه زبانه هايش به سرعت به ساير کشورهای عربي رسيد. روز شنبه گذشته، یک مرد جوان مراکشی که دست به خودسوزی زده بود، بر اثر شدت جراحات، جان خود را از دست داد. یک مرد الجزایری هم که دست به خودسوزی زده بود، روز جمعه درگذشت. در مصر، تظاهرات مردم بعد از سه هفته، به سه دهه ديکتاتوري حسني مبارک پايان داد. با استعفاي حسني مبارک، مصريها تاريخي را ورق زدند که منطقه را براي هميشه دگرگون کرد.
حسني مبارک
بقول مجدی عبدالهادی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه (بي بي سي)، "حسنی مبارک، وارث میراث سنگینی از سلف خود، انور سادات بود." او بعنوان يک فرماندهً پيشين نظامي به امنيت و ثبات مصر بيش از اصلاحات اقتصادي و سياسي اهميت داد. مبارک با اينکارش موقعيت منطقه اي و بين لمللي مصر را مستحکم تر و روابط مصر را با متحدينش منجمله آمريکا حفظ کرد. بهمين دليل، او ، بقول توني بلر در مصاحبه اش با بي بي سي ، براي غرب، آمريکا و اسرائيل ، " از وزنههاى موثر در برقرارى ثبات در منطقه" بود. نشریه آلمانی اشپیگل، از او بعنوان "دیکتاتور عزیز کرده" غرب نام برد و نوشت "با آنکه حسني مبارک کشورش را به یک کشور پلیسی تبدیل و اقتصادش را نابود کرده بود، غرب تقریبا تا به آخر پشت سر او ماند".اشپیگل اضافه می کند که بويژه حمایت او از صلح با اسرائیل جایگاهش را در افکار عمومي مسلمانان منطقه تخریب کرد بطوريکه "در سرتاسر جهان عرب، برخی تا زمان سقوطش، او را به عنوان 'صهیونیست' یا غلام حلقه به گوش غرب تحقیر می کردند." (بي بي سي[i])
انقلاب رنگي
بگزارش بي بي سي، عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب، احتمال اينکه استعفای مبارک براثر کودتایی پنهانی تحقق یافته باشد را رد کرد و گفت آنچه در مصر رخ داده یک انقلاب مردمی است. او از پيروزي مصريها بعنوان "انقلاب سفید" ياد کرد، در حاليکه مطبوعات از آن بعنوان "انقلاب جوانان" ياد مي کنند. جان لوئیس، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا: آنرا یک "انقلاب مسالمت آمیز" دانست. انقلابات جوانان مصر و ياس تونس با انقلابات رنگي بعد از دههً نود ميلادي در اروپاي شرقي بيشتر شبيه است تا انقلاب سوسياليستي دوران جنگ سرد و نيز اسلامي ايران. اين انقلابات، برعکس انقلابات ايدئولوژيک و مذهبي پيشين، مسالمت آميز، دموکراسي طلب و در پي رفع تبعيض، فساد و بي کاريند. از رهبري متمرکز مذهبي و ايدئولوژيک در آنها خبري نيست و برعکس نمونهً انقلابات کلاسيک پيشين که نظام حاکم و نهادهاي حاکميت را سرنگون مي کردند، در مصر و تونس، تحت فشارهاي داخلي و بين المللي، حاکميت تسليم مقاومت مدني مردم شده تا بستر تحقق اهداف جنبش را نه صرفاً بدست انقلابيون چپ و راست، مدرن يا سنتي، مذهبي و يا سکولار، بلکه مي توان و بايد اميد داشت که با رويکردي پلورال و مدني و بدست همهً نيروهاي گرايشات اپوزيسيون، تحت کنترل ارتش فراهم کند.
حسني مبارک با استعفايش توپ را در جبههً مردم، اپوزيسيون و ارتش مصر قرار داد.
مردم مصر:
مردم مصر با کناره گيري مبارک، اولين گام موفق را در مبارزه با ديکتاتوري و فساد حاکم و در مسيرگذار به دموکراسي، با پيروزي پشت سر گذاشتند. جان لاین، خبرنگار بیبیسی در قاهره گزارش داد که فضای حاکم در قاهره طوری بود که گویا "مصر آزاد شده است." مردم در خيابان ها به جشن و سرور پرداختند، رانندهها مدام بوق میزنند و پرچمهای برافراشته مصر (نه عکس رهبران و شخصيت هاي سياسي و مذهبي) همه جا به چشم میخورد. به نقل از یک وبلاگ نویس مصری در تویترش، نگهبانان اقامتگاه حسنی مبارک نيز به نشانه خوشحالی از برکناری او شروع به تیراندازی هوایی کرد. تجمع کنندگان در ميدان التحرير، اين ميدان تاريخساز را شستشو داده و تميز کردند، بطوريکه مهرداد فرهمند، خبرنگار بي بي سي در قاهره اينروز را روز "روز زیباسازی تحریر" نامید. یکی از معترضان حاضر در میدان تحریر قاهره، به بیبیسی گفت که "ما توانستیم. باورم نمیشود. مبارک، دیکتاتوری است که دیگر رفته است و مردم مصر برای همیشه آزاد خواهند بود. ما خیلی به خودمان افتخار میکنیم. همه خوشحال و راضی هستند. ما برای سالها در عذاب بودیم و بالاخره دیکتاتور رفته است. ما این روز را برای همیشه به خاطر خواهیم سپرد." لیس دوسات، خبرنگار ارشد بی بی سی در قاهره به نقل از یکی از مخالفان در تویتر نوشت: آنها ما را بچه می خوانند اما ببینید همین بچه ها چه کرده اند. سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در تویتر نوشت: امروز چه روز شگفت انگیزی برای مصر و دنیاست! ما به نسل آینده افتخار می کنیم. بقول آقاي اوباما، رفتن حسني مبارک راه را بر تغييرات هموار کرد.از نظر پل آدامز، خبرنگار بیبیسی در اسکندریه، برغم ظاهر امر که زندگي به حالت عادي برمي گردد؛ ولي "همچنان بخشی از مردم مصر در باره شرایط آینده نگران هستند؛ این که چه کسی جای آقای مبارک خواهد نشست یا نقش اخوان المسلمین در روند تغییرات در مصر چه خواهد بود. نگرانیهایی هم در باره نفوذ بیشتر ارتش در نظام حاکم بر مصر وجود دارد".
اپوزيسيون مصر:
در جبههً اپوزيسيون، نيروهاي موثر تازه بميدان آمده مانند جنبش جوانان ششم آوريل[ii]، جمعيت ملي تغيير[iii]، و گروههاي قديمي مثل اخوان المسلمين[iv]، و احزاب الوفد[v] و الغد[vi] اکنون در مقابل آزمايش بزرگي قرار گرفته اند. محمد البرادعی، از چهرههای شاخص معترضان مصر بعد از استعفاي حسني مبارک گفت که "حتی نمیتوانم احساسم را توصیف کنم. این، یک شادی، نشاط و رهایی کامل برای ۸۵ میلیون نفر مصری است. مصر برای اولینبار آزاد شده و روی پای خودش، در مسیری درست برای رسیدن به دموکراسی و عدالت اجتماعی قرار گرفته است." این برنده جایزه نوبل به اسوشیتدپرس گفت که "امروز، بزرگترین روز زندگی من است".
وائل غنیم، از چهرههای جوان و شاخص معترضان مصر در سایت توئیتر نوشت که "قهرمان واقعی، جوانان مصری حاضر در میدان تحریر و بقیه مردم مصر هستند." او روز بعد استعفاي مبارک نوشت "مصری های عزیز، روز یکشنبه به سر کار برگردید. بیش از هر زمان دیگری کار کنید و کمک کنید که مصر یک کشور توسعه یافته بشود." او در پيام ديگري ادامه داد: "درخواست از تمام مصریان تحصیلکرده در سراسر دنیا؛ هرچه زودتر برای ساختن کشورمان برگردید."
هشام قاسم، از فعالان باسابقه طرفدار دموکراسی در مصر به بیبیسی گفت که "موضوع بر سر کار آمدن یک دیکتاتور دیگر در مصر، کاملا منتفی است. آقای مبارک در سال ۱۹۸۱میلادی و در جریان جنگ سرد بر سر کار آمد؛ زمانی که هنوز اتحاد شوروی وجود داشت و خبری از اینترنت و ماهواره نبود. ولی الان شرایط تغییر کرده است. مردم مصر بعد از روز ۲۵ ژانویه کاملا تغییر کردهاند. آنها دیکتاتوری را برکنار کردند که برای نزدیک به سی سال بر سر کار بود و الان هر کسی که اداره امور را در دست بگیرد، باید با این واقعیات جدید کنار بیاید." در ادامه آمده است که آنچه در مصر رخ داده " فقط در باره حقوق سیاسی یا مدنی نیست. باید حق مردم برای داشتن شغل و مسکنی مناسب هم در نظر گرفته شود...جوانان، زنان و نیمی از جمعیت قاهره که در زاغهها زندگی میکنند، در جریان این تحولات ساکت نخواهند ماند و خواستههایشان را مطرح خواهند کرد." فواذ جرجس، استاد دانشگاه در لندن به بی بی سی گفت رهبر جدید مصر با وظیفه خیلی سنگینی روبرو خواهد بود. چهل درصد از مردم مصر در فقر زندگی می کنند، نهادهای حکومت مختل هستند و کشور ورشکسته است. فساد به همه جنبه های زندگی رخنه کرده است. جان کری، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا در بیانیه ای گفت ایالات متحده باید به مصر کمک کند تا این لحظه مهم را به فرصتی برای بهبود وضع اقتصادی مردم این کشور و آزادی بیشتر آنها تبدیل کند.
ارتش مصر:
بعد از استعفاي حسني مبارک، ارتش مصر عملاً عهده دار ادارهً کشور در دوران گذارشده است. بيانيه هاي صادره از سوي ارتش با دقت و حساسيت زيادي از سوي آگاهان و معترضان دنبال مي شود. در اين اطلاعيه ها ارتش گفته است که دولت موقت کنونی تا زمان شکلگیری دولت جدید، بر سر کار خواهد ماند. ارتش قول داده که در حال آماده کردن مقدمات تحقق آرمانهای مردم مصر و انتقال قدرت به غير نظاميان است. رئیس جمهور آمریکا، ضمن تقدير از نقش "میهن پرستانه" ارتش، تاکید کرده است که ارتش مصر باید شرایط گذار این کشور به دموکراسی را تسهیل کند. دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا: گفت: "چیزی که امروز رخ داده است، فقط باید اولین گام باشد. کسانی که الان اداره امور مصر را در دست دارند، موظف هستند که خواستههای مردم مصر را برآورده کنند." فیلد مارشال طنطاوی[vii] که رئیس شورای عالی نظامی مصر است و اداره امور این کشور را عملاً به عهده دارد، روز چهارم فوریه، در اوج اعتراضات مردم مصر، در میدان تحریر قاهره و در بین معترضان حاضر شده بود.
لیام فاکس، وزیر دفاع بریتانیا گفت: یکی از موارد مثبتی که طی سه هفته گذشته شاهدش بوده ایم این است که ارتش مصر متحد باقی مانده، سکولار و مستقل بوده و این امر باید ما را نسبت به آینده امیدوار کند. او افزود: کسی دقیقا نمی داند در مصر چه اتفاقی خواهد افتاد. استیو کوک، کارشناس شورای روابط خارجی آمریکا به بی بی سی گفت: "به طور قطع در مصر حکومت نظامی برقرار نیست. ولی ارتش اختیار کشور را در دست دارد. ولی مشخص نیست که آیا این راه به دموکراسی ختم می شود یا خیر." سخنگوی ارتش مصر گفته است که این کشور به تمام معاهده های بین المللی و منطقه ای، از جمله پیمان صلح با اسرائیل پایبند خواهد ماند.
بنظر جان لاین، خبرنگار بیبیسی در قاهره، مردم، انتظارات زیادی از ارتش دارند. آنها در ظاهر میگویند که به ارتش اعتماد دارند، ولی برخی از آنها همچنان میخواهند در باره روند درست تغییرات در مصر مطمئن شوند. در میدان تحریر، احمد ابراهیم، دانشجوی دوره دکترا به بیبیسی گفت که باید توافقهای بین مردم و ارتش مصر نهایی شود. او گفت: "ما انقلاب کردیم و آنها قدرت را در دست دارند. در نتیجه باید راهحل مناسبی برای توافق دوجانبه وجود داشته باشد. به نظر من، آنها تمام آزادیهایی را که می خواهیم، به ما نخواهند داد، ولی همه چیز باید پله به پله پیش برود." سارا هواس، دانشجویی که وقایع را با علاقه دنبال می کند، به بی بی سی گفت: مصری ها به ارتش فرصت عمل به تعهداتش را داده اند. "در روزهای آینده معلوم می شود که ارتش چقدر شفافیت و تاثیر گذاری دارد و تا زمان برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه، با چه سرعتی از رهبران مخالفان و تمامی کسانی که می خواهند بخشی از دولت انتقالی باشند، دعوت به مشارکت می کنند." آقای اوباما گفت که مردم مصر آشکارا اعلام کرده اند که خواست آنها رسیدن به دموکراسی است و ارتش این کشور باید با لغو وضعیت اضطراری در مصر، شرایط را برای برگزاری یک انتخابات آزاد و منصفانه مهیا کند.
حاصل استعفاي حسني مبارک
از تبعات و دستاوردهاي ديگر استعفاي حسني مبارک، به موارد زير مي توان اشاره کرد:
١- حسني مبارک که بقول مسعود بهنود[viii]، تجربهً شاه (و اي بسا حکومت ولايي) ايران را مد نظر داشت؛ برخلاف حاکمان ايران، نه تنها مانع خونريز بيشتر شد، بلکه بي حرمتي و خواري و بي آبرويي ملتش را، در انظار جهانيان، بيش از اين، روا ندانست. اينبود که در عرض بيست روز تظاهرات اعتراضي، تسليم خواست مردم شد. با اينکارش او از غليان خشم و کينه و نفرت اقشار مختلف مردم، بنفع و يا عليه خودش، جلوگيري نمود و کاري کرد که مجبور نباشد کشورش را براي هميشه ترک کند. سمیر رضوان که به تازگی به عنوان وزیر دارایی مصر انتخاب شده است، به سرویس جهانی بیبیسی گفت که "حسنی مبارک هیچوقت مصر را ترک نخواهد کرد. او در خاک مصر خواهد مرد." ویوین ابراهیم، استاد تاریخ خاورمیانه و عضو گروه ائتلاف مخالف دولت مصر، معتقد است که برای معترضان در مصر مهم نیست که آیا حسنی مبارک در قاهره است یا شرم الشیخ، مهم اينست که او از قدرت کنار برود. عادل درویش، تحلیلگر مسائل خاورمیانه، به بیبیسی گفت که "مردم مصر کاملا علیه او هستند. با این حال، به نظر من، حسنی مبارک فرصتهایی خواهد داشت، چون کارهای زیادی برای کشورش کرده است. او زمانی، هدایت نیروهای هوایی مصر را به عهده داشت...(حالا) او میتواند به جای آن که با نفرت مردم، کاملا از صحنه خارج شود، به عنوان یک سیاستمدار قدیمی در صحنه بماند. او میتواند به عنوان اولین "رئیس جمهور سابق مصر" شناخته شود. او شاید حتی بتواند برای انتخابات مجلس مصر نامزد شود. او میتواند به نوشتن کتاب هم رو بیاورد. مصر مردم صبوری دارد و آنها کینهجو نیستند."
بعد از استعفاي مبارک، سخنگوی وزارت خارجه سوئیس گفت دولت این کشور دستور مسدود شدن دارایی ها و حساب های بانکی او و خانواده اش را صادر کرده است. اسوشیتدپرس به نقل از مقامات رسمی فرودگاه قاهره گزارش داد که سفر مقامات حاضر در دولت کنونی یا دولت پیشین مصر به خارج از قاهره و از طریق فرودگاه این شهر ممنوع شده است. به گزارش بي بي سي و به نقل از آقای پورتئوس، "تحقیقات در باره وقایعی که در روزها و سالهای گذشته، تحت حکومت حسنی مبارک در مصر رخ داده است، انجام خواهد شد. او همچنین تصریح کرد که در طول این سالها، مشکلاتی در بخشهای سیاسی و اجتماعی مصر پدید آمدهاند که باید برای برطرف شدن آنها تلاش شود."
٢-. با اين پيروزيها، جهرهً مثبت و متمدنانه اي از مصر و تونس و مسلمانان و اعراب به جهانيان معرفي شد. ظرف يک سال گذشته، جنبش سبز در ايران و متعاقب آن اين انقلابات مسالمت آميز در تونس و مصر، افکار عمومي بين المللي را نسبت به خاورميانهً اکثراً مسلماني که بعد از انقلاب ايران با خميني و خامنه اي (مسببين گروگانگيري، جنگ، ترور و اکنون سرکوب عريان) و بعد از حادثهً يازدهً سپتامبر با القاعده و طالبان شناخته مي شد، براي هميشه تغيير داد. در اين منطقه، از آنجا که ديکتاتورها امکان اعمال حاکميت و ارادهً مردم در پاي صندوق هاي رأي و در بستر مبارزات مدني، حزبي و پارلماني را مسدود کرده و مي کنند، لاجرم خيابان عرصهً ابراز وجود و اعمال ارادهً مردم شده است. بدينسان، اين انقلابات فاکتور قدرت مردم را وارد معادلات داخلي و خارجي منطقه کرده و اين همان پارامتريست که پايان عمر ديکتاتورهاي منطقه را بشارت مي دهد، و سرعت آنرا شتاب خواهد بخشيد.
٣- مردم مصر به قدرت لايزال خود، که مي تواند هر ديکتاتوري را بزيرکشد، ايمان آوردند، جامعهً مصر براي ساختن فردايي بهتر به اين ايمان و اعتماد به بنفس نيازمند است. افزايش روحيهً همياري و همکاري و شرکت در سرنوشت خود از جمله پارامترهايي هستند که يک ملت براي باز يافتن عزم و اراده و اتحاد ملي اش نياز دارد. اوئن بنت جونز، خبرنگار بی بی سی در بیروت می گوید برکناری حسنی مبارک باعث غرور مردم لبنان شده است زیرا می بینند مردم یک کشور عربی موفق شده اند بدون دخالت بیگانه و تنها با توسل به تظاهرات مسالمت آمیز حکومت خود را عوض کنند. به گزارش بي بي سي، مقامات رسمی آفریقای جنوبی، کنارهگیری حسنی مبارک در روز یازدهم فوریه را به فال نیک گرفته و گفتهاند که ۲۱ سال پیش، در چنین روزی، نلسون ماندلا از زندان آزاد شد. مقامات رسمی قطر در بیانیهای که رویترز منتشر کرده است، تحولات مصر را "گامی مثبت و مهم در راستای آرمانهای مردم مصر برای دست یافتن به دموکراسی و اصلاحات" توصیف کردهاند.
٤- استعفاي حسني مبارک از افزايش پوپوليزم در خيابان و راديکاليسم در صفوف اپوزيسيون جلوگيري کرد. استعفاي او بعد از سه هفته تظاهرات مردم، در مقايسه با شاه سابق که بعد از يک سال مقاومت قدرت را واگذار کرد، باعث شد تا دستاوردهاي مثبت پيشين حفظ شوند، ارتش مصر نه تنها دست نخورده باقي ماند بلکه قادر شد تا نقش کليدي را در دوران گذار ايفا کند؛ و بدينسان حسني مبارک مانع از آن شد که بنيادگرايان مذهبي دست بالاتر پيدا کنند و انقلاب مصر را به بيراههً انقلاب ايران، که از انقلاب ضد سلطنتي اش، انقلاب اسلامي و نهايتاً ولايت مطلقهً فقيه بيرون آمد، بکشانند. بعبارتي، استعفاي بجاي مبارک باعث شد که گرايشات و نيروهاي ميانه رو در صفوف اپوزيسيون، از جمله در گروه اخوان المسلمين، دست بالاتر پيدا کنند.
به نوشته رکسان فرمانفرمايان[ix] حسنی مبارک در تمام سه دهه گذشته وانمود می کرد که مردم مصر و جامعه جهانی بايد بين او و اخوان المسلمين يکی را انتخاب کنند. اين تاکتيک حسنی مبارک در ميان کشورهای غربی موثر افتاد و باعث شده بود تا غرب و آمريکا، براي جلوگيري از رشد بنيادگرايي اسلامي در منطقه از رژيم او حمايت کنند. او اين تاکتيک را از شاه سابق ايران ياد گرفته بود که با استفاده از همين حربه غرب و آمريکا را در انتخاب بين او يا کمونيست ها مخير مي کرد. شاه ايران با همين مدعا حمايت « سيا » در کودتای نظامی سال ۱۹۵۳ عليه دولت مصدق را برانگيخت. حال آنکه در قدم بعدي، غرب و آمريکا، اسلام سياسي برهبري مرتجعين مذهبي را حربهً موثر تري در مقابله با نفوذ و گسترش کمونيسم و ناسيوناليزم در منطقه يافتند و زمينهً بقدرت رسيدن آيت الله ها در ايران و روي کارآمدن مجاهدان افغانستان را فراهم ساختند. در شرايط کنوني که از قطب رقيب کمونيزم خبري نيست و اسلاميون تند رو هم آبرويشان را باخته و ورشکسته و بي آبرو شده اند، اولولويت غرب و آمريکا بر حمايت از رفرم سياسي مديريت شده قرار گرفته است.
يکي از موارد نگراني کماکان امکان آماده شدن بستر رشد اسلامگرايان و روي کارآمدن اخوان المسلمین است. به گزارش رویترز، یکی از رهبران اخوان المسلیمن به بی بی سی گفته است که غرب نباید از این گروه هراسی داشته باشد زیرا گروهش قصد ندارد تا سالها کاندیدایی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری معرفی کند. او بر مشارکت همه احزاب درعرصه سیاسی تاکید کرده و گفته است که اخوان المسلمین قصد سلطه بر مصر را ندارد. مارک ماردل، سردبیر امور آمریکای شمالی بی بی سی می گوید بر خلاف محافظه کاران، هیچ کدام از اعضای دولت ایالات متحده و هیات دیپلماتیک غربی در واشنگتن نگران قدرت گرفتن اسلام گرایان تندرو نیستند. در اين ميان ارتش مصر، همچون ارتش ترکيه، نقش تعيين کننده اي در مهار تند روهاي اسلامي در آيندهً اين کشور ايفا مي کند.
٥- پيروزي اين انقلابات، الگوي موثري از مبارزهً مسالمت آميز و مقاومت مدني بمنظور پايان دادن به ديکتاتوري و باز کردن فضاي سياسي در کشورهاي مسلمان منطقه ارائه داد. الگويي که هم از جانب مردم، هم از جانب حاکمان، هم از جانب کارشناسان و هم قدرت هاي خارجي قابل قبول و پيگيري هستش و بويژه در کشورهاي عربي پاسخ داده است. جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا میگوید که آنچه در مصر رخ داده، تاثیری فراتر از مرزهای این کشور خواهد داشت. جورج اسحق، رهبر جنبش کفایه، از مخالفان حکومت حسنی مبارک، گفت: "تا به حال چنین چیزی ندیده ام. این موج می تواند تمام دیکتاتورهای جهان عرب را با خود ببرد. همه آنها در حال لرزیدن هستند." تا کنون، تظاهرات مشابهي در کشورهاي ايران، الجزاير، يمن، اردن و بحرين پي گرفته شده است. بويژه در ايران اينبار تظاهرکنندگان خواهان برکناري ولي فقيه، علي خامنه اي، و در يمن خواهان کناره گيري علی عبدالله صالح، رئیس جمهور این کشور، شدهاند. در الجزیره، پایتخت الجزایر که از سال 1992 با وضعیت فوق العاده اداره مي شود، عليرغم ممنوعیت تظاهرات از سوی دولت، صدها تظاهر کننده به خيابانها ريختند و خواهان دموکراسی شدند. مارتین ایندیک، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل که در حال حاضر از کارشناسان موسسه تحقیقاتی بروکینز است می گوید: "دیکتاتورهای عرب اکنون باید دست به اصلاحات بزنند و پس از آنچه در مصر اتفاق افتاده، اگر بخواهند به حاکمیتشان ثبات ببخشند، باید اصلاحات سیاسی را بیشتر جدی بگیرند. من فکر می کنم کم کم در یمن و اردن شاهد این امر خواهیم بود." (بي بي سي)
اگرچه اين موارد بعيد است که بتوانند اسباب عبرتي براي حاکمان ايران بويژه ولي مطلقهً فقيه باشند؛ ولي بي شک حاوي تجارب ذي قيمتي براي جنبش دموکراسي خواهانهً مردم ايران هستند.
فرق تظاهرات در ايران و مصر
از اهم تفاوتهاي بين تظاهرکنندگان در ايران و مصر مي توان به موارد زير اشار کرد:
١- حسني مبارک، برخلاف شاه سابق نه بعد از يک سال، و برخلاف حاکمان ولايي کنوني که حاضرند کشور را ويران و از خون مردم سيل راه بياندازند تا در قدرت بمانند، در عرض نوزده روز اعتراضات خياباني از مقام خود استعفا داد.
٢- در ايران، با وجود تجربهً انقلاب ١٣٥٧، سر و گوش حاکمان از تظاهرات و اعتراضات مردم پراست، پيش از جنبش سبز، راه اندازي راهپيمايي يکي از شگردهاي حاکميت براي قدرت نمايي بود. سرکوب بي رحمانهً تظاهرات مخالفين از آغاز حاکميت جمهوري اسلامي امري عادي تلقي شده و جريان داشته است، ولي در مصر، که تجربهً انقلاب ايران را از سر نگذارنده است، تظاهرات صد هزار نفري مخالفين دستاوردي بي نظير در تاريخ مبارزات مردم اين کشور محسوب مي شد.
٣- مردم مصر پرچم کشورشان را بدست گرفتند، نه عکس البرادعي بود، نه عکس ساير رهبران مخالف حکومت. ولي در ايران، گاهي دعوا بر سر عکس ها و رهبران است. بعبارتي، در مصر، ابتکار و سازماندهي تظاهرات بدست خود مردم، بويژه جوانان، افتاده بود و رهبران سياسي از اول روي هدف مشخصي (کناره گيري مبارک) متمرکز شده بودند. حال آنکه در ايران، رهبران جنبش سبز، خود جزئي از حاکميت بوده و در تظاهرات مليوني بعد از انتخابات حاضر به ايجاد تنش با رهبران و نظام نبودند، بجاست که جوانان در ايران، نيز مثل جنبش شبکه هاي مجازي "ششم آوريل" تشکل هاي مجازي خود را داشته باشند و مستقل از رهبران سياسي داخل و خارج و معذوريت ها و يا محدوديت هايشان، خود چگونگي مواجهه و مقابله با نيروهاي سرکوبگر حکومتي و ادامهً اعتراضات را با ابتکارات و خلاقيت هايشان در صحنهً عمل، هدايت و رهبري کنند.
٤- در مصر از همان روز نخست، تظاهر کنندگان با سنگ و چوب و هرآنچه در دسترسشان بود، با گروههاي حامي مبارک، و شترسواران درگير و اي بسا آنها را متواري و دستگير ساختند. حال آنکه در ايران، بويژه در آغاز جنبش، چنين رويکردي وجود نداشته و تظاهرکنندگان به حملات بسيجي ها پاسخ نمي دادند و سرکوب و دستگير و زخمي و متفرق مي شدند. در مصر هم نيروهاي امنيتي، تحت عنوان لباس شخصي، با سلاح گرم و سرد به تظاهرکنندگان حمله ور شدند ولي مصري ها به دفاع متقابل برخواستند و برغم کشته و زخمي دادنها عقب ننشستند. حکومت ها و نيز فرماندهان نظامي، چه در ايران و چه در مصر، از کشتار و خونريزي بيش از حد در خيابان واهمه دارند، بهمين دليل مقاومت مصري ها باعث عقب نشيني حکومت شد، ولي در مورد ايران، تظاهرات انفعالي و سکوت، و يا عقب نشيني تظاهرکنندگان باعث پيشروي حکومت و دستگيري ها و سرکوبهاي متعاقب آن مي گرديده است. اين امر ضرورت تفکيک رسالت رهبران و گروههاي سياسي داخل و خارج را با جواناني که در راهپيمايي ها شرکت مي کنند مضاعف مي کند، اين شبکه هاي مقاومت مي توانند و بايد متناسب با شرايط، موضع تهاجمي و يا تدافعي اتخاذ کنند، در جايي ممکن است از عدم دخالت نيروهاي نظامي و انتظامي استقبال کنند ولي در جاي ديگر حمله کنندگان بسيجي را گوشمالي دهند.
ضمناً توجه و انعکاس نظر سياستمداراني که خواهان بازشدن فضاي سياسي در منطقه و ايران هستند جاي توجه و قدرداني بيشتر دارد. حضور رئيس جمهور ترکيه و هيأت همراهش در تهران، و اظهار نظرش مبني براينکه دولت ها بايد به خواست ها و مطالبات مردم توجه کنند، اگر چه نه کافي ولي مثبت بود. جو بایدن: "به دوستانمان در ایران می گویم بگذارید مردم راهپیمایی کنند، بگذارید مردم حرفشان را بزنند، مردمتان را از زندان آزاد کنید، بگذارید (در آینده کشور) نقش داشته باشند."
[i] "اخبار لحظه به لحظهً تظاهرات مصر در روز جمعه، يازدهم فوريه" بخش فارسي راديو بي بي سي: http://www.bbc.co.uk/persian/world/2011/02/110212_egypt_live_fri11feb.shtml
[ii] جنبش جوانان ششم آوريل، که در سال 2008 با استفاده از فیس بوک توسط گروهی از جوانان مصری بنیان گذاشته شد که به حمایت از کارگران اعتصابی خواستار اعتصاب سراسری مصر در ششم آوریل آن سال شدند. اعضاي این جنبش که اکثرا جوانان تحصیلکرده مصری اند از طریق فیس بوک، تویتر و فلیکر در برگزاری همایش های دمکراسی خواهی نقش مهمی بازی کرده اند. (بي بي سي)
[iii] محمد البرادعی، مديركل سابق آژانس بين المللی انرژی اتمی پس از بازگشت به مصر سازمانی متشکل از چندین گروه مخالف دولت تحت نام جمعیت ملی تغییر تشکیل داد. رهبران احزاب سیاسی لیبرال از جمله الغد و جبهه دمکراتیک در کنار اسلام گرایان اخوان المسلمین و هم چنین سیاستمداران قدیمی، روشنفکران و اعضای برجسته جریان ها و احزاب مخالف دولت مصر از جمله جنبش دموکراتیک تغییر، همگی زیر چتر این جنبش گرد آمده اند. (بي بي سي)
[iv] اخوان المسلمین با وجود آنکه از سوی دولت مصر غیرقانونی اعلام شده است بزرگترین و سازمان یافته ترین جنبش مخالف دولت مصر است. این گروه توانست در سال 2005 یک پنجم کرسی های پارلمانی را در انتخابات عمومی مصر به خود اختصاص دهد.اعضای اخوان المسلمین به عنوان کاندیداهای مستقل در این انتخابات شرکت کرده بودند. اما در دور اول انتخابات پارلمانی مصر در سال 2010 اخوان المسلمین کرسی های خود را ازدست داد و دور دوم انتخابات را تحریم کرد. اين گروه تظاهرات اعتراض آمیز بسیاری را سازمان داده است از جمله تظاهرات علیه اسرائیل و جنگ عراق، گرچه همواره سعی داشته است که از چالش مستقیم با دولت مصر پرهیز کند. (بي بي سي)
[v] الوفد یک حزب سیاسی قدیمی مصر است که در بین مردم از محبوبیت زیادی برخوردار نیست.حزب الوفد قبلا حزب اصلی مخالف دولت مصر در پارلمان این کشور بود ولی سال گذشته دور دوم انتخابات را تحریم کرد. سید البداوی رهبر حزب الوفد بارها متهم شده است که با وجود نزدیکی زیاد به دولت مصر، چنین وانمود می کند که الوفد یک حزب سکولار مخالف دولت است. (بي بي سي)
[vi] ایمن نور بنیانگذار حزب لیبرال الغد (یا "فردا") مدت سه سال در مصر زندانی بود. گفته می شود که اتهامات ایمن نور ساختگی بوده و به دلیل نزدیک بودن آرای او به حسنی مبارک در انتخابات ریاست جمهوری قبلی مصر بر او وارد آمده است.ایمن نور در فوریه سال 2009 از زندان آزاد شد و از آن زمان تاکنون در تمام تظاهرات ضد دولتی شرکت داشته است. حزب الغد به جمعیت ملی تغییر محمد البرادعی پیوسته است. (بي بي سي)
[vii] محمد حسین طنطاوی که گفته می شود به عنوان رئیس شورای عالی نظامی مصر فعالیت خواهد کرد، متولد سال ۱۹۳۱ میلادی است و اکنون هفتاد و نه سال سن دارد در سال ۱۹۹۱ میلادی به درجه ژنرالی ارتقا یافته است. آقای طنطاوی در روز ۲۹ ژانویه سال ۲۰۱۱ میلادی هم در یکی از اقدامات برای آرام کردن اعتراضات مردم مصر، به عنوان معاون نخست وزیر انتخاب شد. بر اساس گزارشهایی که پیش از این، سایت ویکیلیکس منتشر کرده است،از نظر مقامات دولت آمریکا یک متحد به شمار میرود که "متعهد است از وقوع جنگی دیگر بین مصر و اسرائیل جلوگیری کند." بعضی از پیام های دیپلماتیک آمریکا که به وسیله سایت ویکی لیکس افشا شده اند، از طنطاوی، فرمانده ارتش مصر، به عنوان فرد مسن و مقاوم در برابر اصلاحات نام برده اند. (بي بي سي)
[viii] مقالهً مسعود بهنود در بي بي سي: "درسي که مبارک از سرنوشت شاه گرفت" در لينک زير:
http://www.bbc.co.uk/persian/world/2011/02/110212_l27_mubark_shah_lesson.shtml
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home